VERENIGING VAN VERHALENVERTELLERS - 23/03/2017 om 10:28 door Kristin Matthyssen

Zandhoven - Zet die televisie en tablet eens af!

Wat is er heerlijker dan verhalen horen vertellen? Gerda Cabus en haar man Marc Lambrechts uit Zandhoven richtten er zelfs speciaal een vereniging voor op.

De oprichtingsakte van de vzw CalamArt, een nieuwe vereniging voor (podium)kunst en cultuur, verscheen op 21 maart in het Belgisch Staatsblad. CalamArt is een samentrekking van de eerste letters van de familienamen van oprichters Gerda Cabus en Marc Lambrechts. Ze komen op vraag naar instellingen of verenigingen om gedichten of verhalen op een klein podium te vertellen.

Er is onder meer een programma Vergeten Poëten, met 23 gedichten van Alice Nahon over Guido Gezelle tot Paul Van Ostaijen, samengesteld en gebracht door Dina Sonck, waarbij Gerda en Marc de begeleiding doen. En nog een programma Verhalen bij de Open Haard voor jong en oud, waarbij drie Kempense sprookjes, sagen en legendes worden verteld door Jacqueline Van Belle en Gerda Cabus.

Veel mensen in Zandhoven kennen Gerda Cabus als toeristische- en natuurgids. Maar ook als actrice in 't Zandtheater zagen velen haar al aan het werk. “Vroeger deed Gerda al zulke vertellingen met een toneelkring in Antwerpen”, vertelt Marc. “Vorig jaar zijn we er dan zelf mee begonnen, samen met Jacqueline Van Belle uit Zandhoven. Twee geschoolde stemmen met podiumervaring, want we vinden verstaanbaarheid heel belangrijk. We maakten een voorstelling met oude gedichten. De respons was buiten verwachting goed. Vooral woonzorgcentra bleken heel geïnteresseerd . Die generatie heeft al die gedichten nog uit het blote hoofd moeten leren. Veel van de senioren beginnen die gedichten spontaan mee te debiteren. Daarom hebben we nu naar analogie met vergeten groenten een nieuw programma Vergeten Poëten uitgewerkt.”

CalamArt vzw vraagt 150 euro per voorstelling. “Daarbij is alles inbegrepen, van twee sprekers over belichting tot de beamer. We werken met ondersteunende beelden en muziek.”

Vorige week brachten ze nog poëzie in het dienstencentrum in Olen. Waarom ze geen scholen aanspreken? “We weten zelf eigenlijk niet of scholen interesse hebben”, zegt Lambrechts. CalamArt doet ook mee aan het Festival van de Kempen en aan Spots op West, het zomerfestival van Opendoek Amateurtheater Vlaanderen in Westouter.

In samenwerking met de cultuurdienst van de gemeente Zandhoven werkt CalamArt ook al aan 't Pastoorke, een toneelstuk rond de legendarische pastoor-deken Huybrechts van Zandhoven, die tijdens WO I probeerde te verhinderen dat de Belgische genietroepen de toren en het dak van de Sint-Amelbergakerk lieten ontploffen om te vermijden dat de Duitsers er een observatiepost van maakten. “We ondersteunen voor dit project de audio- en videomontage. Onder meer Theo Saelens en Staf Dieltiens beschikken over uniek materiaal dat voor de videomontage gebruikt zal worden. 't Pastoorke vormt een van de hoogtepunten tijdens de slotviering in 2018 over Zandhoven in de Groote Oorlog.”

CalamArt biedt ook gidsbeurten aan in natuurgebieden Lovenhoek en Viersels Gebroekt.

Nieuwsgierig? www.calamart.be

Kristin Matthyssen