De fabels van Jean deJean de La Fontaine 2019 La Fontaine staan bij ons momenteel nog in de stelling. In de loop van 2021 plannen we deze voor u beschikbaar te hebben.

Een fabel is een korte, verzonnen vertelling die een zedenles aanschouwelijk voorstelt. Interesse? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jean de La Fontaine was een classicistische Franse schrijver en dichter, vooral bekend om zijn fabels.

Hij werd vooral bekend door zijn fabels. Daarnaast heeft hij enkele verhandelingen geschreven, waarvan er één zeer antiklerikaal werd bevonden en een polemiek veroorzaakte.

Voor zijn fabels haalde hij zijn inspiratie voornamelijk uit de klassieke oudheid, zoals Aesopus en Phaedrus, maar ook uit de Indiase literatuur: de Pañcatantra.

Een van zijn bekendste fabels is La cigale et la fourmi (De krekel en de mier), waarin een kunstzinnige krekel de hele zomer een werkende mier vermaakt met zijn gezang, waarna de mier te beroerd is om de zanger hiervoor te belonen.

Hoewel La Fontaine met dit verhaal op een ironische manier de geringe waardering voor kunstenaars wilde aanklagen, werd het verhaal in later tijden meestal gebruikt als illustratie van het idee "wie niet werkt, zal ook niet eten".

Een andere beroemde fabel is Le corbeau et le renard (De raaf en de vos), waarin een vos met mooie praatjes en vleierij een kaas weet te stelen van een raaf. De moraal van deze fabel is "dat vleiers leven ten koste van degenen die luisteren" 

Hierboven een extract over de schrijver uit Wikipedia, de volledige wikipedia informatie vind je via deze link Jean de La Fontaine